Fumatul si implantarea dentară. Rolul fumatului in apariția complicațiilor

28.02.2024

În acest articol, explorăm cum fumatul influențează succesul implanturilor dentare și de ce este crucial pentru pacienți să înțeleagă riscurile asociate.

Impactul fumatului asupra vindecării și integrării implantului

Osteointegrarea este procesul prin care implantul dentar se integrează cu osul maxilar, fiind crucial pentru succesul pe termen lung al implantului. Fumatul încetinește acest proces de vindecare din cauza reducerii fluxului sanguin și a nivelurilor de oxigen din țesuturi, afectând capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și de a se reface.

Risc crescut de infecții

Fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta periimplantită, o infecție care afectează țesuturile moi și osul din jurul implantului. Această condiție poate duce la pierderea implantului dacă nu este tratată corespunzător. Fumatul contribuie la acest risc prin alterarea răspunsului imun al organismului și prin crearea unui mediu favorabil dezvoltării bacteriilor.

Rata de succes redusă a implanturilor

Studiile indică o rată de succes semnificativ mai scăzută a implanturilor dentare la fumători comparativ cu non-fumătorii. Substanțele chimice nocive din tutun pot deteriora țesuturile gingivale și pot împiedica integrarea implantului cu osul, crescând probabilitatea de eșec a implantului.

Recomandări pentru pacienții fumători

  • Renunțarea la fumat: cel mai bun curs de acțiune pentru pacienții fumători care doresc implanturi dentare este renunțarea la fumat, ideal cu câteva săptămâni (sau chiar luni) înainte de procedură și continuând pe parcursul perioadei de vindecare. Acest lucru îmbunătățește fluxul sanguin, favorizează vindecarea și reduce riscul de complicații.
  • Consultarea dentistului: este esențial ca pacienții fumători să discute deschis cu dentistul lor despre obiceiul lor de fumat. Profesioniștii din domeniul dentar pot oferi sfaturi personalizate și pot ajuta la elaborarea unui plan de tratament adaptat, care să țină cont de riscurile suplimentare.
  • Îngrijire riguroasă post-implant: fumătorii trebuie să urmeze cu strictețe instrucțiunile de îngrijire post-operatorie furnizate de dentistul lor și să participe la toate întâlnirile de urmărire recomandate, pentru a monitoriza progresul vindecării și pentru a identifica orice potențială problemă în stadii incipiente.


La Dentoart, ne angajăm să oferim îngrijire de cea mai înaltă calitate și să lucrăm îndeaproape cu pacienții noștri fumători, oferindu-le sprijinul și resursele necesare pentru a naviga provocările aduse de fumat în contextul implanturilor dentare. Prin renunțarea la fumat și urmarea recomandărilor profesionale, pacienții își pot îmbunătăți semnificativ șansele de succes ale implanturilor dentare, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății generale și a calității vieții.