Implanturi Dentare vs. Proteze: Alegerea Corectă pentru Înlocuirea Dinților Lipsă

01.01.1970

În acest articol vom discuta atât despre implanturile dentare, cât și despre protez. Tototadă, vom parcurge avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, pentru a vă ajuta să decideți care este opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.

Atunci când vine vorba de înlocuirea dinților lipsă, pacienții se confruntă adesea cu alegerea dintre implanturi dentare și proteze. Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor, iar decizia corectă depinde de nevoile și circumstanțele individuale ale fiecărui pacient.

Implanturile Dentare

Implanturile dentare sunt o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind o alternativă durabilă și estetic plăcută față de protezele tradiționale. Acestea sunt alcătuite dintr-un suport de titan, care este implantat chirurgical în osul maxilar, și o coroană dentară care imită aspectul și funcționalitatea unui dinte natural. 

Având capacitatea de a preveni resorbția osoasă și de a menține structura facială, implanturile sunt apreciate pentru stabilitatea și confortul lor sporit, transformându-se într-o soluție de preferat pentru multe persoane care doresc să își recâștige funcționalitatea și încrederea în zâmbetul lor.

Avantajele implanturilor dentare 

 • Aspect natural și confort: Implanturile sunt concepute să imite aspectul și funcționalitatea dinților naturali, oferind un confort sporit și un aspect estetic plăcut.
 • Durabilitate: Sunt extrem de durabile și pot dura o viață întreagă cu îngrijire corespunzătoare.
 • Prevenirea resorbției osoase: Implanturile ajută la menținerea structurii osoase a maxilarului, prevenind resorbția osoasă care apare în urma pierderii dinților.
 • Funcționalitate îmbunătățită: Permit o mestecare eficientă și îmbunătățesc capacitatea de vorbire, spre deosebire de proteze, care pot aluneca sau provoca disconfort.
 • Menținerea sănătății dinților adiacenți: Nu necesită șlefuirea dinților vecini, așa cum este cazul în realizarea unui pod dentar.
 • Îngrijire ușoară: Nu necesită îndepărtarea pentru curățare și pot fi îngrijite la fel ca dinții naturali, prin periaj și utilizarea aței dentare.

Dezavantajele implanturilor dentare

 • Cost ridicat: Implanturile dentare sunt semnificativ mai costisitoare comparativ cu alte opțiuni de înlocuire a dinților, cum ar fi protezele.
 • Procedură chirurgicală: Implantarea necesită o intervenție chirurgicală, ceea ce implică riscurile asociate oricărei proceduri chirurgicale, inclusiv infecții sau complicații postoperatorii.
 • Timp de vindecare mai lung: Procesul de integrare a implantului în os (osteointegrare) poate dura câteva luni, întârziind finalizarea tratamentului.
 • Contraindicații pentru unii pacienți: Nu toți pacienții sunt candidați buni pentru implanturi, în special cei cu anumite condiții de sănătate, cum ar fi diabetul necontrolat sau osteoporoza, sau cei care fumează.

Protezele dentare 

Protezele dentare sunt dispozitive personalizate utilizate pentru a înlocui dinții lipsă, contribuind la îmbunătățirea funcționalității și esteticii zâmbetului. Ele pot fi complete sau parțiale, adaptându-se nevoilor specifice ale fiecărui pacient. 

Protezele sunt concepute pentru a se potrivi confortabil peste gingii, restaurând astfel capacitatea de a mesteca și de a vorbi în mod eficient. Deși necesită o îngrijire specială și o rutină de întreținere, protezele reprezintă o soluție practică și accesibilă pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească calitatea vieții după pierderea dinților.

Avantajele protezelor dentare 

 • Costuri accesibile: Comparativ cu implanturile dentare, protezele sunt mult mai accesibile, făcându-le o opțiune financiară viabilă pentru un număr mai mare de pacienți.
 • Procedură non-invazivă: Protezarea nu necesită intervenții chirurgicale, ceea ce este benefic pentru pacienții care nu sunt candidați buni pentru chirurgia implanturilor sau care preferă opțiuni mai puțin invazive.
 • Adaptabilitate: Protezele pot fi ajustate sau înlocuite cu ușurință pentru a se potrivi modificărilor din cavitatea bucală a pacientului.
 • Reabilitare rapidă: Protezele pot fi fabricate și adaptate într-un timp relativ scurt, oferind o soluție rapidă pentru înlocuirea dinților lipsă.
 • Îmbunătățirea esteticii și funcționalității: Protezele pot îmbunătăți aspectul zâmbetului și ajută la funcțiile normale precum vorbirea și mestecatul, chiar dacă pot necesita un timp de adaptare.

Dezavantajele protezelor dentare

 • Confort redus: Protezele pot fi instabile și pot provoca disconfort, în special în cazul protezelor totale.
 • Necesitatea de reajustare: Protezele pot necesita reajustări periodice din cauza schimbărilor naturale în structura maxilarului și a gingiilor.
 • Resorbția osoasă: Protezele nu previn resorbția osoasă care apare după pierderea dinților, ceea ce poate duce la schimbări în aspectul facial și dificultăți în purtarea protezelor pe termen lung.
 • Îngrijire suplimentară: Necesită îndepărtarea pentru curățare și întreținere specială pentru a preveni deteriorarea și acumularea de bacterii.

Alegerea dintre implanturi dentare și proteze depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea de sănătate generală a pacientului, de bugetul disponibil și de preferințele personale. Este important ca pacienții să discute cu medicul lor dentist despre toate opțiunile disponibile, pentru a lua o decizie informată și adaptată nevoilor lor specifice.

În clinica stomatologică Dentoart, avem opțiuni variate de tratament pentru problemele tale dentare. Suntem specializați în implanturi dentare și îți putem oferi diverse opțiuni, potrivite pentru orice buget.